Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катрин Аштън защитава пред ЕП създаването на нова дипломатическа служба

Върховният представител за външната политика на ЕС Катрин Аштън заяви, че Европа има уникална възможност да изгради устойчива дипломатическа служба.

В обръщение към Европейския парламент, който днес обсъжда структурата на новата европейска Служба за външни действия, лейди Аштън посочи, че успехът на ЕС в Западните Балкани трябва да бъде модел за бъдещите действия на новата служба. "В момента имаме възможност да изградим нещо, което много хора в Европа и в Парламента искат от години - по-силна и заслужаваща повече доверие външна европейска политика. И, разбира се, европейската Служба за външни действия ще бъде ключът към изграждането й. Трябва да изградим устойчива система, която ще ни помогне да се справим с проблемите на настоящето и проблемите, които ще възникват в бъдеще."

Аштън е подложена на остра критика за некомпетентността си да заема високопоставения пост на ЕС за външната политика. Най-голямата й трудност, коментира Би Би Си, ще бъде да убеди комисията за необходимостта от създаване на новата служба, тъй като изпълнителният орган на ЕС трябва да се откаже от част от задълженията си в нейна полза.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Би Би Си; EbS

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна