Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остра критика срещу Катрин Аштън

Върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън беше подложена на остра критика на днешното заседание на Европейския парламент, който днес обсъжда структурата на новата европейска Служба за външни действия.

Българският евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Кристиан Вигенин заяви: "Оправдани или не, очакванията за рязко нарастване на ролята на ЕС на световната сцена са големи и ние нямаме право да разочароваме европейските граждани. За съжаление в последните седмици европейската преса не без основание отразява външната политика в изключително негативна светлина: като една надпревара между страните-членки за позиции в новата Служба за външна дейност, като състезание между институциите чия шапка ще носи баронеса Аштън - тази на Комисията или на Съвета, като една неравна борба на Европарламента да постигне по-голямо влияние. Разбирате, че това ни вреди във вътрешен план, но е и особено вредно като послание към нашите външни партньори."

Британският депутат Бил Нютън нанесе остра критика срещу Катрин Аштън в качеството й на върховен представител на ЕС за външната политика: "Европа се нуждае от заслужаваща доверие външна политика. Как е възможно да има заслужаваща доверие външна политика, когато има незаслужаващ доверие върховен представител... Британската преса твърди, че си изключвате телефона след 8 часа вечерта. Баронесо Аштън, вие сте най-високо платената жена-политик на света. Получавате повече от г-жа Меркел, от Хилари Клинтън. Това е 24-часова работа... Вчера бе съобщено, че сте получили самолет, с който можете да пътувате 3000 мили годишно. С тях можете да стигнете до Луната. И повечето хора сега биха искали да останете там."

Думи на депутат Нютън в днешното пленарно заседание на ЕП.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - EbS

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна