Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков: Налице са първите сигнали, че икономиката излиза от кризата

Имаме първите сигнали, че икономиката излиза от кризата. В края на годината България ще има по-добри икономически показатели, а до дни правителството ще излезе с пакет от около 30 мерки за подкрепа на бизнеса при излизането от кризата. Това каза от парламентарната трибуна министърът на финансите Симеон Дянков. По думите му за месец януари данните дават плах оптимизъм. За първи път спадът на промишлената продукция е минимален, като се очаква в следващите месеци два пъти да излезе на малък плюс, обясни Дянков. От месец април бюджетът ще отиде на плюс, беше категоричен министърът на финансите.

Бюджет 2010 е добър и ние вървим по план, каза още вицепремиерът. За страната по- трудни ще са вторите шест месеца от годината, прогнозира той.

Повишаването на здравната вноска от осем на десет процента е трудна за бизнеса мярка, но тя няма алтернатива. Министър Дянков обясни, че бюджетът за тази година е изготвен така, че за всеки допълнителен разход, трябва да се намери и допълнителен приход. Ако за НЗОК са необходими 300-350 млн. лева, трябва да се намерят приходи извън бюджета, каза финансовият министър. Той коментира, че повишаването на вноските няма да доведе до намаляване на събираемостта им. Дянков очаква след повишаването да се съберат 296 млн. лева.

От името на Коалиция за България, Георги Пирински попита защо се замразяват заплатите без съгласуване със синдикати и работодателите и без правителството да е представило своята реформа за администрацията.

Мартин Димитров от Синята коалиция попита защо се увеличават здравните вноски, след като това не се прави в нито една страна по време на криза. Той предложи да бъде направен национален антикризисен щаб, който да огледа бюджетните разходи и да изреже всичко излишно.

Въпросът на Лютви Местан от ДПС беше по повод идеите за замразяване на заплатите и как тази мярка се свързва със стратегия "Европа 2020". Има тенденция за увеличаване на разходите на българската държава за януари 2010 г. в сравнение с януари 2009 г., каза Местан.

Министърът отговори, че се придържаме към бюджета, който е гласуван. Бюджетът е с малко пари, понеже сме в криза, обясни министър Дянков.

 

По публикацията работиха: БНР, БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна