Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонски съд присъди родителските права на бившия съпруг на Спаска Митрова

Основният съд в македонския град Гевгели присъди родителските права над тригодишната Сузана на Войслав Савич - баща на детето и бивш съпруг на Спаска Митрова.

На съдебното заседание не бе допуснат българският консул в Битоля Илиян Караманов. Мотивът на магистратите бе, че делото е от частен характер.

Съдебният процес за родителските права на Спаска Митрова не е бил прозрачен. Това е официалната позиция на правителството по повод на решението на съда в македонския град Гевгели да даде попечителството на дъщерята на Митрова на бившия й съпруг.

Министерството на външните работи очаква на следващата инстанция съдът да вземе решение в съответствие с европейските принципи на прозрачност и обективност, каза говорителят Весела Чернева:

„България ще продължи да следи най-внимателно процеса и ще го третира като показател за напредъка на съдебната реформа в Република Македония, който е важен елемент от Копенхагенските критерии и по този начин от тяхното изпълнение ще зависи европейската перспектива на нашата съседка.

Продължаваме да твърдим, че недопускането на български представител на процеса е недопустимо и политизира процеса. Надяваме се на следваща инстанция тази непрозрачност да бъде коригирана.”

По публикацията работи: Страшимир Марчев - кор. на БНР в Благоевград; Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна