Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В столицата за пореден път ще има протест срещу ГМО

Депутатите приеха вчера пълна забрана за отглеждане на генноизменими организми, включително и за научни опити, на заседание на комисията по околна среда. Спорните текстове ще бъдат гласувани окончателно следващата седмица.

Според инициативния комитет на родители и граждани в сегашния вариант законът позволява отглеждането на двата одобрени в Европейския съюз генномодифицирани хибрида - царевицата MON 810 и картофът „Амфлора”.

Протестиращите еколози и граждани настоява да се въведе предпазна клауза, с която да се забрани отглеждането у нас на позволените в Евросъюза генномодифицирани организми.

Мариана Христова от инициативния комитет на родители и граждани коментира: 
"Ако имаме гъба, печурка, например, генномодифицирана, която за първи път се внася документите тук, тя минава по всичките системи за разрешителни на процедурите и няма как да се насади, обаче много ме интересува, когато имаме общоевропейско разрешително, как контролираме. Това е все едно да тръгне един камион от Бургас за София, защото вие нямате граница. Не виждам нищо задължително, което да го накара, този камион, да влезе някъде и да се регистрира."

Гражданските организации заявяват, че няма да отстъпят от законовото си право на чиста храна и природа. Ако депутатите не се вслушат в исканията им, ще се възползват от всички, предвидени в закона протестни действия.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна