Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 % от пробите на продукти за ГМО показват повишени стойности

Средно на година 7% от пробите на продуктите, проверявани у нас за наличието на ГМО, показват стойности над допустимите. За ГМО се проверяват основно продукти, съдържащи съставки от соя или царевица, внос от страни извън ЕС и продукти, произведени с тези съставки на територията на страната.

По думите на ръководителя на Националната лаборатория за ГМО към столичната РИОКОЗ Любина Донкова соевите гранулати, които не отговарят на стандарта идват от Аржентина, Бразилия и САЩ, а соевият лецитин от Гърция и от Испания.

"Броят на изследваните проби тази година ще бъде над 600 със сигурност, като ще покрием и 50% от митниците, т.е. пробите от внос още от границата, така че броят на изследваните проби драстично ще нарасне", каза Донкова.

От регионалния инспекторат увериха, че откакто сме страна-член на ЕС, само една проба от растителен продукт е показала наличието на пестициден остатък. В храните с растителен произход не са установявани тежки метали. А нитрати - в зеленчуците има само единични положителни проби.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна