Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джордж Мичъл отложи обиколката си в Близкия изток

Специалният американски пратеник за Близкия изток Джордж Мичъл е отложил обиколката си в региона, докато спорът между САЩ и Израел за плановете за строителство на еврейски селища в спорния арабски Източен Ерусалим се задълбочава. Дипломатическата криза избухна миналата седмица, когато по време на визитата на американсикя вице-президент Джо Байдън Израел обяви, че ще построи 1600 апартамента за евреи в Източен Ерусалим, смятан от палестинците за бъдеща столица на независимата им държава.

Новината разгневи палестинците, които заплашиха да се откажат от мирните преговори с американско посредничество, които трябваше да започнат през следващите дни. Правителстовто на Обама, разгневено от обидното според него израелско поведение, настоя Израел да отмени проекта. Външният министър Авигдор Либерман каза по радио Израел, че исканията да спре израелското сторителство са нерационални и прогнозира, че кризата със САЩ ще затихне, понеже никоя от двете страни няма интерес от ескалиране на спора. Но Вашингтон е информирал Израел днес, че Мичъл е отложил пътуването си за неопределено време. Нова дата засега не е посочена.

Десетки маскирани палестинци днес хвърляха камъни по израелската полиция и палиха гуми в източния сектор на Ерусалим, където хиляди полицаи, включително подкрепления, изпратени от други места, са мобилизирани пети пореден ден. Досега са арестувани седем души, съобщи полицията. Палестинците, които са около 250 000 в източен Ерусалим, смятат изграждането на нови жилища и присъствието на близо 180 000 еврейски заселници за голямо предизвикателство за претенциите им към територията. Въпросът за Ерусалим е най-взривоопасният в израело-палестинския конфликт.

По публикацията работи: Асошиейтед прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна