Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Щефан Фюле призова Турция да отвори пристанищата и летищата си за Кипър

На съвместна пресконференция в Анкара след среща с първия турски дипломат Ахмет Давутоглу еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви, че постигането на съгласие на мирните преговори, водени между лидерите на гръцката и турската част на остров Кипър, ще бъде в интерес както на евроинтеграцията на Турция, така и от полза на ЕС.

Фюле призова Турция да отвори своите пристанища и летищата за свободното движение на кипърските кораби, самолети и стоки, съгласно подписания допълнителен протокол към Митническия съюз, в който Турция членува от 1996 г. насам. Турският външен министър на свой ред обвърза това с вдигането на международното ембарго върху т.нар. Севернокипърска турска република. „Преговорният процес на Анкара не трябва да бъде засенчен от политизирането на нерешените международни въпроси” – уточни Давутоглу.

ЕС замрази 8 от предприсъединителните глави с Турция заради непризнаването на Република Кипър от Анкара. Той увери още, че присъединяването на страната към ЕС е трайна стратегическа цел на турската държава. От друга страна, Щефан Фюле подкрепи усилията за нормализирането на турско-арменските отношения. „Политизирането на историята само спъва процеса” – заяви еврокомисарят, имайки предвид решението на външната комисия на американските представители и приетата след това резолюция на парламента в Швеция, с които се признава извършването на т.нар.„арменски геноцид” , съвпадащ с периода на разпадането на Османската империя през 1915 г.

Въпросът за свободното движение на турските граждани в ЕС Фюле обвърза с по-строгия контрол на нелегалния трафик от хора през Турция за Европа и условието за преминаването към биометрични паспорти спрямо изискванията на съюза.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна