Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести против отглеждането на ГМО се проведоха в страната

Парламентът продължи обсъждането на второ четене на спорните промени в Закона за генномодифицираните организми. На етикета на продуктите, съдържащи ГМО, ще бъде поставена информация за наличието им. Размерът на буквите трябва да е два пъти по-голям от останалите надписи и с цвят и шрифт, различни от основния, реши парламентът. Министърът на околната среда обясни, че този закон не се отнася за съдържание на ГМО в храните.

В България се забранява напълно отглеждането на ГМО за селскостопански цели и пускането в околната среда с цел лабораторни научни опити. Така че, оттук нататък, каквото и да се говори в залата за либерализиране на ГМО в околната среда, ще бъде невярно., каза министър Нона Караджова.

Протести с искане за забрана на всички възможности за отглеждане на ГМО се проведоха в няколко града в страната. Според неправителствените организации последната промяна на закона не забранява отглеждането у нас на разрешените от Европейската комисия ГМО.

С плакати "Чиста храна - здрави деца" и "Не ни трябва нов Франкенщайн" десетки пловдивчани се събраха в центъра на града, за да протестират срещу законовите промени. Според един от организаторите на протеста в Пловдив Маргарита Костова, въпреки многото обещания за рестриктивен закон, в проекта, разглеждан днес в парламента, така и не е залегнала ясна и конкретна забрана за освобождаване в околната среда и пускане на пазара на всякакви генетично модифицирани култури, получени от някои от традиционните български култури.

Има ново изследване на НЦИОМ и в него 97% от българите се обявяват "против" освобождаването на ГМО в България, дори и на територията на ЕС. И как може тогава нашите избраници да вървят против мнението на народа си?...Нямаме нищо против науката, нека да си се развиват в лабораториите, но да си остане дотам., коментира Костова.

Около 30-ина души се събраха в Плевен на протест срещу ГМО. Протестът не е политически; това е грижа за нас, за здравето на децата ни, за внуците на България, обявиха организаторите. В организираната подписка за запазване на биологично чистите култури в България са се подписали над 3 хил. плевенчани. В подкрепа на протеста днес се включиха и представители на областния пчеларски съюз.

Във Велико Търново протестираха студенти, майки и ученици. Младите хора поискаха оставките на министри и депутати, които според тях не са изпълнили обещанията си България да остане свободна от ГМО.

Протести срещу закона имаше и във Варна, Кюстендил, Рудозем и Русе.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна