Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До прилагане на огласените антикризисни мерки няма да се стигне, смята Иван Костов

Лидерът на ДСБ Иван Костов смята, че огласените от синдикатите антикризисни мерки не са от финансовия министър, а идеи на неговите експерти. Като особено драстична мярка Костов цитира предложението по отношение на пенсиите, като направи аналогия с кризата от 1997 година.

Въвеждането на данък, макар и с необлагаем минимум от 10%, и лишаването им от пенсия, или ограничаването й, ако работят допълнително, е абсолютно било забранено да се мисли в онези времена, когато ситуацията беше далеч по-тежка от сегашната. Аз считам, че в последна сметка до тези неща няма да се стигне. Предполагам, че няма да бъдат превърнати в политически документ., прогнозира Костов.

Лидерът на СДС Мартин Димитров коментира, че във време на криза не трябва да бъдат налагани нови данъци, защото хората могат да загубят доверие в управляващите.

Единственото решение, на което ние продължаваме да държим, е антикризисен щаб, в който да влязат максимално широк кръг хора, които да съкратят излишни разходи. Трябва да се види дали покупки за армията могат да бъдат спрени или отложени, трябва да се види дали има администрация, която наистина не е нужна. Хората не могат да понесат по-голям товар. И ако някой се опита в криза да ги натовари повече, може да бъде изключително контрапродуктивно и хората да загубят вяра в политиката и правителството., подчерта Димитров.

Според Драгомир Стойнев от БСП правителството явно е решило твърдо да наруши социалния мир в страната.

Обръщаме се към управляващите да не пипат пенсиите. Може би това е първото правителство, което си позволява лукса да облага с данък пенсиите. Обръщаме се към управляващите: каква е тяхната позиция относно младите семейства в нашата страна? По какъв начин ние ще стимулираме раждаемостта? А ние искаме именно в този момент да премахнем една от най-големите придобивки на предишното правителство – платеното майчинство, което сме на първо място в Европейския съюз по този критерий., посочи Стойнев.

По публикацията работи: Лиляна Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна