Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пета година продължава кампанията "Повече българчета за България"

Пета година продължава кампанията "Повече българчета за България". Фокусът през 2010 година са проблемите при осиновяването и износването на деца от други майки, или т.нар. сурогатно майчинство.

За последните шест седмици 12 жени са се обърнали към фондация "Искам бебе", за да търсят майка под наем. Всички те са със сериозни медицински проблеми, на възраст между 25 и 40 години, обяснява Радина Велчева, председател на фондацията.

Всички, които са се обърнали към нас, са с много сериозни медицински проблеми. Хората са на възраст между 25 и 40 години, те са много млади хора. Двете жени, които са с махнати матки, са под 30 години., уточни Велчева.

В България сурогатството няма законов регламент и се приема като търговия "на черно", от която някои жени се възползват, казва още Радина Велчева.

Не е тайна за никой, че сурогатството или търсенето на майка под наем си е черен пазар в момента. Сумите, които споделят жените, които се обръщат към нас, са между 5 и 15-20 000 лв. Това, както се сещате, първо, са нерегламентирани приходи за тези, които го правят. После, винаги има риск от изнудване., каза още Велчева.

По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна