Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариела Стайкова:"Нека напълним залата, за да разбере Жени колко е обичана", Лазар Каменов:"Жени е легенда в зимните спортове"

От петък до неделя Зимния дворец в столицата ще е домакин на Световното първенство по шорттрек. В надпреварата ще участват състезатели от 34 държави.

Сред участниците се открояват с най-добрите си сили Канада, Китай, Република Корея, САЩ, Япония, както и Италия, Чехия, Великобритания, Холандия, Германия. Българската публика ще има шанса да аплодира състезателкитена Китай, които при жените спечелиха всички олимпийски отличия във Ванкувър, водени от Мън Ван, носителка на три златни медала от Олимпиада 2010 и общо на шест от Зимни игри. Тук е и сънародничката й Ян Чжоу, първа преди година на 3000 м супер финал. Във Ванкувър Чжоу подобри световния рекорд на 1000 метра.

В София пристига и европейската шампионка в крайното класиране от Дрезден (Германия) - Катерина Новотна (Чехия), както и подгласничката й Ариана Фонтана (Италия), която е със злато на 1500 и на 500 метра. Седемкратната шампионка на Европа и тройна олимпийска медалистка - българката Евгения Раданова е със заявка за медал. Тя е със световни титли на 500 метра от 2000 година. и на 1000 метра от 2003 година.

Шампионатът на планетата беше и поводът заместник министърът на физическото възпитание и спорта до. Лазар Каменов да направи инспекция на спортното съоражение за да провери дали е готово за тази надпревара.

Изпълнителният директор на дружеството, което стопанисва Зимния дворец, Андрей Панайотов съобщи, че за да се приведе в прилично състояние, в съоражението са вложени над 25 хиляди лева.

 

По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна