Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папандреу: Това е възможност, която не трябва да изпускаме!

Европейските лидери трябва да се споразумеят относно финансовата подкрепа за Гърция на срещата си на върха през следващата седмица, заяви гръцкият премиер Георгиос Папандреу. ЕК е готова да направи необходимите предложения за т.нар. финансов механизъм, който ще бъде готов за необходимите действия, заяви на пресконференция в Брюксел Папандреу. Според гръцкия премиер това е възможност, която не трябва да се изпуска. Пред европарламента Папандреу заяви: 

"Ако продължим да взимаме заеми с високи лихви, пред каквото предизвикателство сме изправени, няма да можем да поддържаме намаляването на дефицита, което е целта на тези извънредни мерки. Ние дори молим нашите хора, работещите и пенсионерите, да правят икономии, за да намалим дефицита - нещо, което може да бъде загубено за един момент на спекулация на световния пазар, където хора зад компютри в някой друг град, дори извън Европа, с помощта само на няколко копчета могат да унищожат всичко, постигнато с толкова усилия от наша страна и просто да го приберат в собствения си джоб. Точно това искаме да избегнем. Така че ние не искаме помощ като някоя безотговорна държава, която иска да живее на гърба на другите."

По време на визитата си в Брюксел Георгиос Папандреу настоява за действия от страна на ЕС. Той се надява, че на страната му, която е членка на еврозоната, няма да се наложи да моли за помощ Международния валутен фонд.

По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна