Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близкоизточната "четворка" ще насърчи диалога между израелци и палестинци

Близкоизточната „четворка” ще заседава днес в Москва с надеждата да улесни процеса на преговори между палестинци и израелци за постигане на трайно мирно решение на проблемите в региона. В групата посредници влизат представители на САЩ, Русия, ООН и ЕС.

За срещата в Москва се събраха едни от най-влиятелните световни политици и дипломати- генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън и техният домакин- руският министър на външните работи Сергей Лавров. Тук е и бившият британски премиер Тони Блеър като специален пратеник на „четворката”.

"Тази среща ще даде възможност да бъдат премахнати пречките за началото на преговори между палестинци и израелци," смята евродипломатът Катрин Аштън. Подобни са и очакванията на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който обаче е на мнение, че все още не са налице необходимите условия за провеждането на международна конференция за Близкия изток, която отдавна се планира да се проведе в Москва. Позицията на Хилари Клинтън е че палестинците имат право на собствена държава, а Израел на мир и сигурност.

Очаква се Близкоизточната четворка да приеме документ за условията за подновяване на диалога. В опит да убеди страните да седнат на масата за преговори, веднага след срещата в Москва генералният секретар на ООН ще посети Израел, а също така и палестинските територии.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна