Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински роми ще протестират заради наводнени къщи

Жителите на видинския ромски кв. „Нов път” ще протестират, ако до 5 работни дни не бъдат взети спешни мерки за отводняване на залетите от подпочвени води 200 къщи в квартала.

Според председателя на неправителствената организация  „Дром” Донка Панайотова вече  месец около 1 000 души живеят в кризисна ситуация.

Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че тоалетните на повечето къщи са външни и високите подпочвени води носят огромни заплахи от зараза. Сред около 10 хиляди души, които населяват кв. „Нов път”. Вече един месец над 1 000 души, които са директно засегнати от проблема не живеят нормално. Движат се по пътеки от чували с пясък. Децата от наводнените територии не ходят на училище, обясни Панайотова.

В писмо до екомонистерството и Министерството на регионалното развитие и благоустройството организацията поставя искане за геоложки проучвания, подробен устройствен план, канализационна мрежа и отводнителна система, както и за безвъзмездно узаконяване на ромските къщи.

Алармирахме досега, а вероятно трябва и да организираме групи хора, които трябва да излязат и да покажат на улицата своите искания, каза още Донка Панайотова.

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна