Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и САЩ "на прага" на споразумение за разоръжаване

Русия и САЩ са "на прага" на подписването на ново споразумение за разоръжаване, след като са успели да решат всички основни разногласия. Това заяви американският държавен секретар Хилари Клинтън след среща с президента на Руската федерация Дмитрий Медведев. Клинтън допълни, че остават само няколко технически въпроса пред договора, които се очаква да бъдат решени в най-скоро време.

Русия и САЩ вече няколко месеца провеждат интензивни преговори за постигане на нов договор, който да замени изтеклят през декември договор за съкращаване на стратегическите оръжия СТАРТ-1.

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заяви, че Русия и САЩ са успели да "рестартират" своите отношения, като постигнатият напредък трябва да се запази с непрекъснат диалог. След срещата между американския държавен секретар Хилари Клинтън и руския държавен глава Дмитрий Медведев Лавров подчерта, че по думите на държавния глава отношенията между Москва и Вашингтон вече се характеризират с "честност, откритост и спазване на постигнатите договорености" след значителното им влошаване преди поемането на властта в САЩ от администрацията на Барак Обама.

"Нашите отношения отбелязват подем. Придобиха нова динамика, нова тоналност и достигнаха ново качество. Президентът подчерта най-вече удовлетворението си от изпълнението на указанията и на американския президент Обама към преговарящите в Женева и посочи, че в най-близко бъдеще ще завършим преговорите по новия договор за стратегически нападателни оръжия. Действително бе постигнато рестартиране на нашите отношения. Най-важното е да не прекъснем дадения импулс на движение напред. Това движение трябва да се поддържа с постоянно развитие на диалога без никакво прекъсване." Думи на Сергей Лавров след срещата между Медведев и Клинтън в Москва.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - РИА "Новости", Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна