Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Четворката" за мир в Близкия изток постави краен срок за преговорите

Участниците от Близкоизточния квартет призоваха Израел да прекрати заселническата си дейност в Източен Ерусалим и определиха двегодишен срок за постигането на споразумение в израелско-палестинските преговори.

На срещата на четворката в Москва, в която взеха участие върховният представител за външната политика и сигурността на Европейския съюз Катрин Аштън, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, руският външен министър Сергей Лавров и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун беше отправен призив към израелци и палестинци да се придържат към договореностите, залегнали в Пътната карта за мир. В Москва пристигна и специалният пратеник на "четворката" Тони Блеър.

"Квартетът призовава правителството на Израел да прекрати заселническата си дейност, включително и тази, свързана с естествения прираст, да премахне всички предни постове, издигнати след март 2001 г. и да се въздържа от разрушения в Източен Ерусалим," заяви в заключение на срещата Бан Ки-мун

Той призова палестинците от своя страна да се противопоставят на всички прояви на екстремизъм, които биха затруднили провеждането на мирните преговори.

"Квартетът смята, че тези преговори трябва да приключат до 24 месеца със сключването на споразумение, което да сложи край на окупацията от 1967 г. и да доведе до създаването на независима, демократична и жизнена палестинска държава, живееща рамо до рамо и в мир с Израел и останалите си съседи," подчерта генералният секретар на ООН.

Четиримата посредници днес се договориха да използват всички възможности за да накарат израелците и палестинците да започнат на първо време непреки преговори, които много бързо да доведат до подновяване на директния диалог между тях.

Двете страни в конфликта трябва да се въздържат от всякакви едностранни решения, незабавно да прекратят враждебните действия и в районна да бъде установено трайно примирие. Отправя се и призив към международната общност да оказва на палестинците всестранна подкрепа в усилията им да създадат независима държава.

В опит да убеди страните час по-скоро да започнат преговори, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун се отправя от руската столица директно към Израел и палестинските територии.

Израелската реакция не закъсня. "Изявлението на Близкоизточния квартет за прекратяване на израелската заселническа дейност пречи на шансовете за постигане на мир в региона". Това заяви израелският външен министър Авигдор Либерман в обръщение към еврейската общност в Брюксел, където е на официално посещение. Либерман подчерта, че мирът не може да бъде налаган изкуствено, при определянето на "нералистичен срок".
По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва; Радостина Йотова-БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени