Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принц Чарлз се срещна с чешкия премиер Ян Фишер

Принц Чарлз посети и международно признание екоселище Хостетин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският принц Чарлз обсъди с чешкия премиер Ян Фишер различни проблеми, свързани с екологията. В Бърно британският престолонаследник получи златен медал от Масариковия университет заради подкрепата му за опазването на околната среда, както и за благотворителната си дейност. Българският президент Георги Първанов получи същото отличие през септември 2005 година. Принц Чарлз се нареди сред единайсетте известни личности, носители на златното университетско отличие. Преди него високото отличие са получили бившият държавен секратар на САЩ – Мадлин Олбрайт, полският експрезидент Александър Квашневски, сегашният кмет на Виена – Михаел Хойел и др.

Принцът се разписа в паметната книга на Университета в Бърно, която се води от 1919 г. Висшето училище представи свои патенти, както и презентация за изследванията в Антарктида. Сред темите на дискусията с чешките студенти бяха енергийната сигурност, устойчивото развитие и биоразнообразието. Университетът не крие, че подобна визита ще увеличи шансовете за получаване на ново финансиране по научните проекти.

Принц Чарлз посети и получилото международно признание екоселище Хостетин, където живеят близо 240 души. Изборът да влезе в програмата на принца е бил на Британското посолство в Чешката република. Селото е известно с различните си екопроекти още от 90 - те години на миналия век. Две фотоволтаични централи произвеждат енергия за селото, енергийноефективно е и осветлението на обществените места. Селището се отоплява чрез биомаса. Самият принц Чарлз подкрепя биофермерството, а луксозният му автомобил "Астън Мартин" е на биоетанол.

Днес е третият предпоследен ден от официалната визита на членовете на кралското семейство –принц Чарлз и херцогинята на Корнуел Камила в Чешката република.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени