Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДСБ, СДС, БСП и ДПС за антикризисните мерки на правителството

Синята коалиция няма да подкрепи голяма част от обсъжданите антикризисни мерки, защото много от тях няма да имат фискален ефект, закъснели са и са прокризисни, каза на пресконференция лидерът на ДСБ Иван Костов.

Увеличаването на ДДС, според него, ще натовари всички граждани и ще провокира нарастването на кризата. ДСБ спира да предлага свои антикризисни мерки на правителството, добави Костов и обясни, че предложенията, направени до сега, не са дискутирани с ГЕРБ, а комуникацията между двете партии се води чрез медиите.

ДСБ очаква правителството да каже какви са мерките, които то предлага, как оценява кризата и дали ще прилага антикризисна политика или курс на ускорено икономическо развитие. Според ДСБ кризата в държавата започва сега и тя ескалира.

Иван Костов заяви, че президентът и тройната коалиция са виновни за състоянието на кризата и трябва да носят наказателна отговорност за това. Те нямали право, според него, да предлагат антикризисен план, но го правили чрез пара-предложения, лансирани от различни източници, за да се създаде чувството за хаос и чувството за липса на лидерство в държавата. Иван Костов призова ГЕРБ да се върне на идеите, с които беше избран да управлява, да се върне към ценностите на ЕНП, защото голяма част от предложенията, които се обсъждат, са левичарски.

Според лидера на СДС Мартин Димитров, правителството не е било подготвено за тежестта на кризата. Ситуацията в България обаче все още е управляема и при правилни мерки можем да се спасим от гръцкия сценарий. Димитров призова ГЕРБ "да се стегнат" и да излязат с ясна концепция какво правят. Мартин Димитров предупреди никой да не пипа плоския данък, защото е единственият, при който приходите нарастват дори и в криза.

Според лидера на БСП Сергей Станишев, фактът, че правителството се съгласи и прие голяма част от антикризисните мерки, предложени от синдикатите, говори за капитулацията на кабинета пред реалния живот. Според Станишев икономическата ситуация в страната става неудържима, а правителството може да доведе държавата да колапс и рязко обедняване на населението.

Сергей Станишев категорично заяви, че не подкрепя идеята за по-малка субсидия за политическите партии, тъй като такава мярка няма да реши нито проблема с приходите, нито с разходите. При ясно финансиране на партиите от държавата няма да има необходимост те да го търсят от икономически субекти, смята лидерът на БСП. Той каза още, че е важно правителството да бъде изслушано тази седмица в Народното събрание за вижданията си за антикризисната политика. Искането за това ще бъде внесено днес от ПГ на Коалиция за България. Бившият премиер каза още, че не би подкрепил спешна приватизация в условия на криза, защото приходите, които ще донесе тя, няма да са високи.

От ДПС оповестиха и своето отношение към обсъжданите антикризисни мерки. Евентуално вдигане на ДДС до 22% не е мярка в подкрепа на бизнеса, смятат от ДПС. Имаме чувството, че това правителство е с нагласата да харчи готови пари, каза Лютви Местан: "Имаме чувството, че това правителство е по-скоро с нагласата да харчи готови пари, отколкото да има адекватна политика за генериране на приходи. Какво се случва с фискалния резерв. Към месец юли беше на стойности от около 8 200 000 000, завещани от омразната тройна коалиция. Осем месеца, след като ГЕРБ пое кормилото на властта, колко е този фискален резерв? По данни на самия премиер той вече се стопил към около 6 млрд. и 200-300 млн., т.е. минус 2 млрд. За какво е похарчен фискалният резерв? Къде са отишли тези 2 млрд.? Важен въпрос."

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна