Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Раданова световна военна шампионка на 1 500 метра

Евгения Раданова - световна военна шампионка на 1500 метра
Снимка: www.nsa-mo.bg

Лейтенант Евгения Раданова стана първата световна военна шампионка на 1500 метра по шортрек в историята. Носителката на три олимпийски медала спечели титлата в Първите световни военни игри в Аоста Валей.

Носителката на три олимпийски медала е на щат в Министерството на отборана от 3 години и има чин лейтенант.

В дисциплината 1500 метра Раданова демонстрира пързаляне като в най-силните си години. В полуфинала тя завърши трета, като тактиката й бе да пести сили за решителното бягане. Във финала с много майсторство и страхотна воля успя да пребори жестоката конкуренция в лицето на три китайки, австрийка и германка.

"Не мога да опиша колко съм доволна, че кариерата ми приключи с тази титла - каза след състезанието Евгения Раданова. - Борбата беше много тежка.  Страхотно е да развееш трибагреника и да чуеш Мила Родино в последното си състезание. Тактиката ми бе да изчаквам по-отзад във финала и да тръгна напред, когато с отвори възможност. Ситуацията беше особено сложна, защото на леда имаше три китайки, които имаха указания да спират всякакви опити на някоя от останалите три финалистки да се вклини между тях. Така се получи обаче, че при първата си атака задминах две от тях, а при последната - и третата. Много се радвам. Надявам се този успех да даде импулс и на военния спорт в България."

Първите световни военн игри включваха състезанията по 7 вида спорт, като събраха над 800 спортисти от 42 страни. Повечето надпревари са на спортните обекти от ледените игри в Торино отпреди 4 години. Българското участие в Аоста Валей е финансирано изцяло от Националната спортна асоциация на МО.

За игрите в Аоста Валей пристигнаха над 30 медалисти от последната зимна олимпиада във Ванкувър. Според статистиката на Международния съвет за военен спорт /СИЗМ/ спортистите с пагони за взели точно 43 олимпийски медала от Ванкувър, като 23 от тях са златни. 

 

По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна