За последните два дни Държавният ветеринарно-санитарен контрол е проверил 1 400 обекта за опасни храни. Съставени са 12 акта и са бракувани 30 кг. агнешко месо. Проверките по магазините, пазарите и заведенията са във връзка с предстоящите великденски празници и ще приключат няколко дни след тях.
Засега инспекторите не отчитат сериозни нарушения, успокои директорът на ДВСК д-р Любомир Кулински. Той обясни как да отличим безопасните за консумация агнета:
Има най-малко четири сини овални печата върху агнешкия труп. На тези печати се вижда символът на България в ЕС и идентификационният номер на кланицата. Ако ги няма тези белези, агнето не е добито в законна кланица и не би трябвало да се пазарува. Яйцата – всички яйца клас „А” върху черупката се маркират с кода на производителя. Кодът на производителя е една поредица от две букви, BG и няколко цифри.
Да купуваме храни от улицата е опасно не само около Великден, а и по принцип, казва директорът на Национална ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов:
Хранителни продукти, които се пазаруват директно от тротоара, това е равносилно на игра на руска рулетка.