Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДВСК проверява за опасни храни

За последните два дни Държавният ветеринарно-санитарен контрол е проверил 1 400 обекта за опасни храни. Съставени са 12 акта и са бракувани 30 кг. агнешко месо. Проверките по магазините, пазарите и заведенията са във връзка с предстоящите великденски празници и ще приключат няколко дни след тях.

Засега инспекторите не отчитат сериозни нарушения, успокои директорът на ДВСК д-р Любомир Кулински. Той обясни как да отличим безопасните за консумация агнета: 

Има най-малко четири сини овални печата върху агнешкия труп. На тези печати се вижда символът на България в ЕС и идентификационният номер на кланицата. Ако ги няма тези белези, агнето не е добито в законна кланица и не би трябвало да се пазарува. Яйцата – всички яйца клас „А” върху черупката се маркират с кода на производителя. Кодът на производителя е една поредица от две букви, BG и няколко цифри.

Да купуваме храни от улицата е опасно не само около Великден, а и по принцип, казва директорът на Национална ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов:

Хранителни продукти, които се пазаруват директно от тротоара, това е равносилно на игра на руска рулетка.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени