Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стоянов: "Новият закон за спорта предвижда въвеждане на "такса наличност" за спортните обекти за спортните обекти"

До 15 май новият закон за физическото възпитани и спорта трябва да бъде готов. Предложенията, които в момента се разглеждат от работната група в НС трябва да бъдат внесени в постоянната парламентарна комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта до 31 март.Това съобщи за Националното радио Петър Стоянов - президент на БФ по сумо, член на работната група.

Акцент в новият закон ще е създаването на 9 спортни училища на територята на цялата страна. Предвижда се те да бъдат на  директно подчинение на Министерството на физическото възпитание и спорта, а техните директори ще имат мандат на управление от 4 години.

По отношение на спортната база има предложение общините да отдават на спортните федерации парцели за изграждането на спортни зали, стадиони и съоражения със срок за ползване до 20 години.

Четири от сега съществуващите национални спортни бази - Белмекен, Спортрпалас, Дианабад и Националния стадион "Васил Левски" ще бъдат изцяло финансирани от държавата.

Остналите спортни обекти ще се издържат чрез публично-частно партьорсво. Предвижда се  и въвеждането на т.нар. "такса наличност". Държавата ще участва в създадените дружаства, които ще стопанисват обектите с 20 процента блокираща квота. Останалите 80 процента ще се дават на частни фирми, които ще могат да модернизират и поддържат съораженията.

По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна