Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бави се изграждането на депа за отпадъци по европейските стандарти

Изграждането на депа за отпадъци по евростандартите все още се бави. Най-сериозният проблем е, че общините не съумяват да се споразумеят за създаване на регионални сдружения, които да построят и да използват едно общо депо. Страната не спази договорения с Европейската комисия срок за изграждането на нови депа – 16 юли миналата година.

Сред общините, които не са подготвили проект за изграждането на регионално депо по евростандартите, е Стара Загора. Общината дори не е определила площадка, съобщи заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева.

Това не е единствената община, в която има такива ... Асеновград, например, се е обединил с няколко общини и не желае да влезе в регионалното сдружение към Пловдив, което е по програма, и настояват да им се разреши да си направят собствено депо, което е невъзможно. Нито имаме ресурс, нито има смисъл ..., посочи министър Манева.

Екоминистерството се надява, че всички 23 регионални депа по евростандартите ще се готови до 2012 година, но сега решава още един проблем. Шест от депата, построени преди години според изискванията, вече нямат свободен капацитет да приемат повече отпадъци. За 5 от тях са осигурени средства от бюджета за изграждане на допълнителна клетка. За депото в Сандански, обаче, се търси финансиране, защото общината не е дала навреме информация, че се е изчерпал капацитетът му.

Екомонистерството очаква през месец май да започне търговията със свободните вредни емисии и от там да постъпят средства за решаване на проблемите с отпадъците.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени