Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Металургичният комбинат в Кърджали ще съди МОС

Металургичният комбинат в Кърджали завежда съдебни искове за над 5 милиона лева срещу Министерството на околната среда и други държавни институции. Собственикът на комплекса Валентин Захариев съобщи, че това се налага заради забавеното издаване на разрешителни за изграждане на нов цинков завод в града. Захариев оповести и факти за оказване на натиск от лидер на ДПС.

Днес в Кърджали предстои обществено обсъждане на инвестиционното предложение за строеж на нов оловен завод по модерна технология.

ОЦК ще внесе исковете в съда най-късно през май. Според Захариев заради забавеното с две години изграждане на цинковия завод, комбинатът е претърпял огромни загуби.

Преките загуби възлизат на около милион и половина евро, а това са лихвите по кредитите към този проект. Ако към това прибавим и пропуснатата полза от 2 милиона и 300, 2 милиона и половина долара, т. е., общият иск ще възлезе на около 5 милиона лева., посочи Валентин Захариев.

Строителството на завода вече е в ход и ще бъде пуснат в експлоатация догодина наесен. Проблемите с неиздаването на разрешителни от бившия екоминистър Джевдет Чакъров са били заради финансов и политически натиск.

Лично на мен г-н Азис ми е казвал многократно, че, за да се разреши въпросът с оловното производство, с цинковото производство на ОЦК, аз трябва да се срещна с г-н Доган, където трябва да си говорим и да ми се каже нещо. Отказах всякаква среща, тъй като не виждам връзка между политиката и икономиката., заяви Захариев.

На обсъждането днес ще бъде представена технологията в новия оловен завод. Според експертите тя е модерна. Използва се от водещи световни компании и щади природата.

По публикацията работи: Валя Апостолова - кор. на БНР в Кърджали
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна