Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 150 години е обявен Българският Великден в Истанбул

Днес се навършват 150 години от обявяването на Българския Великден от родолюбиви българи в Истанбул.

По инициатива на фондация "Български православен храм "Свети Стефан" в Цариград" събитието ще се отбележи тази вечер с архиерейска великденска служба в църквата Свети Стефан на брега на Златния рог, наричана още желязната, която е обявена за най-красивата църква в Турция.

Възкресното богослужение и светата литургия ще отслужи Велички епископ Сионий, пратеник на Светия Синод на българската православна църква. Първо възкресение ще бъде изнесено и в църквата Свети Йоан Рилски в българската екзархия в квартала Шишли от българския свещеник иконом Ангел Велков.

Очаква се на великденските служби в българските църкви да присъстват много българи, които са пристигнали в Истанбул специално за великденските празници.
Освен български туристи в града край Босфора са пристигнали и туристи от много страни. В десетките религиозни храмове на космополитния Истанбул тази година християните от източноправославната,католическата и арменската църква посрещат заедно най-големия си празник Възкресение Христово.

Хиляди полицаи са мобилизирани в Истанбул за охраната на християнските храмове през нощта на христовото възкресение и на великденските ритуали.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени