Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папският проповедник Канталамеса предизвика скандал

Папският проповедник Раниеро Канталамеса предизвика бурно негодувание на евреи и жертви на блудство от свещеници. По време на службата за Разпети петък в базиликата "Свети Петър" той сравни нападките към папата заради изнасилването на деца от католически духовници с "колективното насилие", понесено от евреите през Втората световна война:

"Тази седмица получих писмо от мой еврейски приятел. С негово позволение ще ви споделя част от онова, което е написал. Той казва: Следя с възмущение яростните нападки от целия свят срещу Църквата, Папата и вярващите. Използването на стереотипи, превръщането на личната в колективна вина, ми напомнят за най-срамните елементи на антисемитизма."

Отец Канталамеса каза това редом с папа Бенедикт Шестнайсети, застанал наблизо.

Вицепрезидент на американска асоциация на оцелелите от Холокоста определи самото изказване като "срамно", а представител на центъра "Шимон Визентал" поиска от папата да се извини за думите на своя проповедник. Говорител на Бенедикт ХVІ побърза да разграничи Ватикана от думите на Канталамеса.

По-рано архиепископът на германската католическа църква Роберт Цолич призна, че институцията е допуснала грешки в реакциите си на многобройните случаи на сексуален тормоз, извършвани от католически свещеници още от 50-те години на миналия век.

В традиционното си обръщение към миряните на Разпети петък архиепископът обясни, че църквата не е положила достатъчно усилия, за да помогне на жертвите на сексуално насилие, поради разочарование от болезненото падение на извършителите и криворазбрано желание да се защити репутацията на църковната институция.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна