Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарните избори във Великобритания ще се проведат на 6 май

Британският премиер Гордън Браун обяви, че парламентарните избори във Великобритания ще се проведат на 6 май. След срещата си с кралица Елизабет Втора Браун поиска от избирателите ясен мандат за продължаване на икономическата политика на лейбъристите, като подчерта: "Великобритания върви по пътя на икономическото възстановяването и нашите действия не трябва да излагат този процес на риск. Изправени сме пред големи предизвикателства и пред вземането на важни решения, от които зависи успехът ни в бъдеще. Ако тези решения бъдат правилни, ако политиката от последните 18 месеца бъде продължена, резултатът ще бъде подобряване стандарта ни на живот".

Малко преди Браун да направи своето изявление лидерът на опозиционната Консервативна партия Дейвид Камерън даде кратка пресконференция. Той изтъкна: "Нека да ви кажа за какво, според мен, са тези избори: те са за бъдещето на нашата икономика, за бъдещето на нашето общество, за бъдещето на нашата страна. Това са най-важните общи избори от много години насам. Накратко казано - няма нужда да търпите още пет години Гордън Браун. Днес имаме модерна консервативна алтернатива, която има качествата на водач, има енергията, има ценностите да задвижи тази страна. Ако гласувате за консерваторите, вие избирате надеждата, избирате оптимизма, избирате промяната, избирате новото начало, от което толкова много се нуждае нашата страна."

Вотът се очертава като най-оспорвания във Великобритания от 20 години насам. Засега допитванията до общественото мнение показват минимална преднина за консерваторите.

По публикацията работи: ВВС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна