Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се възстановяват пари за забавено издаване на документи при експресна поръчка

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че се прави преконфигуриране на системата за издаване на документи за самоличност, за да може в девет големи областни градове денонощно да се произвеждат новите документи и да се навакса изоставането.

В момента се преглежда договорът за изграждане на системата, сключен от предишния вътрешен министър, за да се видят възможности да се потърсят неустойки за причиненото на българските граждани неудобство, посочи Цветанов. Ако се наложи, може да се стигне до банкова гаранция от 1,5 млн. евро.

От фирмата "Сименс" ще се търсят неустойки. За тяхна сметка чрез куриерска служба се доставят забавени документи. На хората, на които са взети пари за експресна поръчка за документи и тя бъде забавена, ще се възстановяват сумите като за бърза или обикновена.

"Те поемат всичко за тяхна сметка. Тези допълнителни разходи, които ще бъдат направени за денонощния труд, който трябва да бъде платен на служителите, които ще работят. Това, което сме взели като решение, и това ще бъде също за сметка на "Сименс" – тези граждани, които са си платили за експресна услуга, те не я получат в указания срок, няма да се калкулира по тази цена, която са внесли, и ще им се връщат парите за обикновена или бърза услуга. Ще търсим и други опции, но да можем да създадем необходимата организация за някаква компенсация за всичко това, което се стоварва като неудобство. Призивът е документи да не вадят тези, на които не се налага да го правят", обясни министърът на вътрешните работи.

Над 69 000 са подадените поръчки за нови документи към момента и от МВР призовават, ако не се налага спешно, гражданите да изчакат с изваждането на нови документи.

В консулските ни служби зад граница не са регистрирани технически проблеми при приемането на заявления за новите паспорти, съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на външните работи. В чужбина до вчера са приети 567 заявления от български граждани за издаване на документи за самоличност.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна