Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прага въвежда драконовски мерки за сигурност за срещата Обама-Медведев

Повече от 5 хиляди чешки полицаи ще се грижат за охраната на американския президент Барак Обама, руския му колега Дмитрий Медведев и представителите на страните от Централна и Източна Европа. Мерките за сигурност в следващите дни и за церемонията на 8 април, когато ще бъде подписан новият договор за съкращаване на стратегическите и нападателни въоръжения, надхвърят тези от миналогодишната среща ЕС–САЩ по време на чешкото ротационно председателство, срещата на НАТО от 2002 г и на Международния валутен фонд преди девет години, коментира вътрешният министър Мартин Пецина. Няма постъпили сигнали за потенциална терористична заплаха.

Половин час преди кацането и отлитането на официалните делегации няма да се осъществяват други полети на летище Прага. Ограничения в транспорта ще има по трасето към центъра на столицата. Под засилена охрана са хотелите на делегациите и резиденциите на Русия и САЩ. Сред придружаващите лица се очаква да бъдат държавният секретар Хилъри Клинтън и руският външен министър Сергей Лавров.

Президентът Барак Обама ще пристигне в четвъртък сутринта и в 11 часа българско време ще бъде в президентския дворец. Съгласно протокола той ще посрещне руския президент. Медведев ще пристигне в Храда втори тъй като е от по-дълго време на президентския пост. Двамата ще имат среща разговор и в 13 ч българско време ще подпишат новия договор СТАРТ. Час по-късно ги чака обяд с чешкия президент Вацлав Клаус. Следобед Дмитрий Медведев ще отлети за Москва.

Не се съобщават подробности за програмата на Обама, но в 20 ч българско време е работната вечеря с лидерите на 11 страни от Центрана и Източна Европа. Обама ще си замине в петък след сутрешните срещи с президента Клаус и премиера Ян Фишер.

Мерките по сигурността ще струват близо 50 млн крони на чешкия бюджет, а подготовката им отне близо две седмици. Повече от 5 хиляди чешки полицаи, специални екипи за борба с организираната престъпност и тероризма, разузнаването, армията и полицията по миграцията ще имат ключова роля по време на визитата на световните лидери в Чехия.

Илюстрация: в-к "Седмичка", Чехия

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна