Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливенската прокуратура обвини кмета Лечков в безстопанственост

Окръжната прокуратура в Сливен е образувала досъдебно производство срещу кмета на града Йордан Лечков. То е за безстопанственост и престъпление по служба. Производството се води за престъпление по чл. 219 от НК, за това, че през периода август 2008 – февруари 2009 г. в качеството му на длъжностно лице кметът умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество, от което е последвала значителна щета за сливенската община.

В прессъобщението на прокуратурата се казва, че разследването се води и за престъпление по служба с правна квалификация по чл. 282, който е за превишаване на права с цел лично облагане.

Делото е в начален стадий и тепърва ще изяснява обстоятелствата по предмета на престъплението, подлежащо на доказване, поради това от прокуратурата отказват да съобщят повече подробности.

Над 6 хиляди подписа са събрани в Сливен за два дни с искане за оставката на кмета Йордан Лечков и депутатката от ГЕРБ Десислава Танева. Подписката е организирана от 14 общински съветници от различни политически сили.

Според тяхната представителка Елена Попова, актът за исканите оставки е морален. Мотивите за Йордан Лечков са, че в качеството си на кмет, той действа в лична изгода и в ущърб на града, а депутатката Десислава Танева простира над него политически чадър.
По публикацията работи: Щилияна Василева - кор. на БНР в Сливен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна