Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щефан Фюле ще се срещне с българските евродепутати заради случая "Спаска Митрова"

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле е приел да се срещне с българските евродепутати заради случая със Спаска Митрова. Срещата ще бъде на 20 април в Страсбург по време на редовната сесия на Европейския парламент.

Инициативата за срещата е на Евгени Кирилов, който ще поиска случаят да бъде отразен в есенния доклад за напредъка на Македония. В интервю за македонския "Канал 5" Кирилов изрази възмущение от отношението на Скопие към Митрова, като подчерта: "Това, което нас ни вълнува, е защо има толерантност и добро отношение към македонски граждани с второ гражданство сръбско, хърватско, немско, американско, а спрямо тези, които са придобили второ гражданство българско има такава омраза и такава нетърпимост."

Български евродепутати от всички политически групи поискаха преди време разговор, за да запознаят комисаря със случаите на нарушаване на човешките права на хора с българско самосъзнание в Македония и конкретно с казуса "Спаска Митрова".

Според представителите ни в Европейския парламент казусът е недопустим за страна, която се стреми към европейско членство. Македония настоява да получи дата за начало на преговори, както и да започне преговорния процес в рамките на тази година.

По публикацията работиха: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел, Канал 5

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени