Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е натрупала свръхдефицит през миналата година

България е натрупала свръхдефицит в бюджета през миналата година, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. След като са направени преизчисленията на разходите заради сключените от предишното правителство договори, се оказва, че за 2009-а бюджетният дефицит надхвърля приемливите за ЕС 3 процента.

Без тези допълнителни харчове парламентът вече одобри дефицит от 1, 9 на сто за 2009-а и затова ще се наложи ревизия, обясни министър Дянков: "Доброволно тръгваме към ревизия за бюджетите за 2008-2009 година. По нашите оценки до сега, защото може и допълнителни изненади да се крият някъде по чекмеджета, нашият дефицит за 2009 година скача от 1, 9 процента на 3, 7 процента, близо се удвоява."

За свръхдефицита евроинституциите са били уведомени още вчера. Какво на практика означава това, обясниха финансовият министър Симеон Дянков и премиерът Бойко Борисов: "Ние сме станали съпричастни към лъжите към Брюксел, без да имаме никаква вина. Ние на практика сме лъгали и колегите за Еврозоната, когато сме кандидатствали, когато сме обяснявали, че сме подготвени, незнаейки този капан, който е заложен."

Симеон Дянков: "Това означава поне две неща. Първото нещо е, че има голяма вероятност, след като тези резултати вече се знаят от нашите европейски партньори, към България да тръгне наказателна процедура по свръхдефицит за 2009 година. Винаги БСП като е било на власт нещо лошо става и България тръгва финансово по лош път. Стана след Луканов, стана след Жан Виденов, сега става и след Сергей Станишев. Това означава мониторинг. Всеки шест месеца доклади. Това ни отдалечава от пътя ни към ERM 2 и Еврозоната поне за тази година."

Заради непредвидените разходи ще се наложат и допълнителни мерки за ограничаване на разходите и в тазгодишния бюджет, освен онези, които бяха заложени в антикризисната програма, гласувана само преди дни.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна