Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят Щефан Фюле ще бъде запознат подробно със случая на Спаска Митрова

Българските представители в ЕП ще запознаят подробно еврокомисаря за разширяването Щефан Фюле със случая в Македония с българката Спаска Митрова. Това ще стане на 20 април, потвърди инициаторът от групата на социалистите Евгений Кирилов. Той ще представи и други случаи на нарушаване на човешките права в Македония на граждани с българско самосъзнание.

"Става дума за, наистина, сериозно нарушение на човешки права. Случаят с нея е драстичен, но той засяга и някои други, които са се самоопределили като българи. В Македония те не са толкова смели, но аз получавам лично информация за други случаи. След като се срещаме с комисаря и обясняваме тези проблеми, това не е случайно. Самият факт, че те не обръщат внимание на двустранните действия, т. е., двустранните отношения не им влияят да решават тези проблеми, ни кара да се обръщаме вече към съответните институци," подчерта Кирилов.

Той не уточни дали ще настоява българският въпрос да присъства в следващия доклад на комисията за напредъка на Македония към членство в ЕС.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна