Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Киргизстан не се отказва от властта

Отстраненият президент на Киргизстан Курманбек Бакиев заяви, че не е давал заповед на полицията да открива огън срещу анти-правителствените демонстранти в Бишкек по-рано тази седмица. Най-малко 75 души бяха убити при сблъсъците с полицията, а хиляди бяха ранени.

В ексклузивно интервю за Франс прес в киргизския град Джалалабад Бакиев заяви още, че е готов да преговаря с опозицията, която завзе властта в столицата в сряда.

Кригизският президент повтори позицията си, че няма планове да се откаже от поста си и че не възнамерява да напуска страната. Бакиев заяви още, че Русия и САЩ не са имали никаква роля в размириците в Киргизстан.

Междувременно вицепремиерът на временното правителство на Киргизстан Алмазбек Атамбаев замина за Москва, където се очаква да поиска икономическа помощ от Русия. Очаква се оглавяваната от него делегация да проведе разговори с няколко високопоставени руски представители.

Вчера руският министър-председател Владимир Путин заяви, че Москва има готовност да предостави хуманитарна помощ на Киргизстан след кървавите размирици в сряда. Путин разговаря вчера по телефона с изпълняващата длъжността премиер Роза Отунбаева.

Анализатори коментират, че сваленият президент Бакиев предизвика яростта на Москва с подписването на споразумение със САЩ, съгласно което в страната ще продължи да действа американска въздушна база, използвана в операциите на НАТО в Афганистан.

Москва също разполага с военна база в Киргизстан, която се намира близо до столицата Бишкек.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени