Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът е потресен от смъртта на полския президент Лех Качински

Руският президент Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин изказаха съболезнования на Полша и обещаха пълно разследване на катастрофата, при която загина президентът Лех Качински.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изразява дълбоки съболезнования и подчертава, че е бил в близки работни отношения със загиналия президент Качински, както и че е изпитвал респект към неговия патриотизъм и посветеността му на европейските ценности, свързани със свободата и солидарността.

Своите искрени съболезнования изпрати и председателят на Европейския парламент - полякът Йежи Бузек.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън отложи планираното си за понеделник посещение в Полша. Тя е изказала съболезнования на полския външен министър Радослав Шикорски и двамата са се разбрали официалната й визита във Варшава да бъде осъществена в по-подходящ момент.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е дълбоко потресена от самолетната катастрофа и смъртта на полския президент. Меркел направи това изявление пред журналисти при пристигането си в щабквартирата на германската армия в Потсдам. Германският външен министър Гидо Вестервеле посочи, че смъртта на Лех Качински и на десетки полски официални лица е огромна загуба за Европа.

Френският президент Никола Саркози е дълбоко развълнуван и много натъжен от катастрофата на самолета в Русия, при която загинаха полският президент Лех Качински, съпругата му и множество висши официални лица. Саркози изпраща съчувствието си на семейството на президента Качински и на семействата на всички загинали и изказва най-дълбоки съболезнования от името на целия френски народ. В изявлението на френския президент се посочва, че Качински е бил "ревностен патриот, отдадал живота си на своята страна".

Британският премиер Гордън Браун също изказа съболезнования. "В подобни моменти не трябва да забравяме семейството в траур, големия брой хора, които загинаха и цялата страна, която ще бъде шокирана и натъжена от случилото се". Браун посочи още, че целият свят ще изкаже съчувствие към полския народ. Лидерът на опозицията във Великобритания Дейвид Камерън нарече смъртта на полския президент "огромна загуба". "Това е много черен ден за Полша и ние трябва да мислим за всички онези, които са засегнати от ужасния инцидент".

Президентът на САЩ Барак Обама нарече смъртта на Лех Качински „ужасяваща” загуба за света.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази дълбоки съболезнования за гибелта на президента на Полша Лев Качински. "От името на НАТО и от мое лично име изразявам най-дълбоки съболезнования на народа на Полша и на семействата на президента и на г-жа Качинска, както и на семействата на всички, които загинаха в ужасната катастрофа", заяви той в съболезнователна телеграма. "Това е трагедия и за тях, и за Полша. Моите мисли днес са с тях", добавя Андерс Фог Расмусен.

Италианският министър на външните работи Франко Фратини изказа съболезнования за смъртта на полския президент. „Чувствам се близо до роднините на Качински, до държавните полски институции и до полския народ, с които Италия е свързана с дълбоко приятелство и им изказвам моите искрени съболезнования."

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна