Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изследването на черните кутии на разбилия се полски самолет

Започна изследването на черните кутии на полския правителствен самолет, разбил се вчера край Смоленск и причинил смъртта на президента Лех Качински и на десетки представители на полския политически елит. В експертизите участват съвместно руски и полски специалисти. Разговорът между диспечера и екипажа се е водил на руски език.

Спасителите и пожарните екипи, дежурни на летището "Северно" край Смоленск са били пристигнали на мястото на катастрофата за броени секунди, съобщават руските медии.

"Най-напред самолетът се е сблъскал на разстояние около 1200 м в самотно дърво с височина около 8 м. На това разстояние той е трябвало да бъде на височина около 60 м. По-нататък машината е продължила да се удря в отделни дървета, разрушавайки се във въздуха, след което е последвало падането и пожарът", обясни ръководителят на Федералната аеронавигационна служба Александър Нерадко

Назначената руска правителствена комисия заседаваше тази нощ в пълен състав на мястото на катастрофата. Нейният ръководител руският премиер Владимир Путин определи първите задачи: "Трябва да направим всичко, за да изясним в кратки срокове причината за трагедията и второ – трябва да направим всичко за роднините на загиналите, които ще пристигнат в Москва, да им помогнем в този тежък момент с транспорт и настаняване в столицата, както и със специалисти психолози, които да поддържат хората в трудните моменти".

Полският премиер Доналд Туск беше на мястото на катастрофата и заедно с руския си колега Владимир Путин извървя пеша пътя на неуправляемия вече самолет. До отломките на фюзелажа, близо до който е било президентското кресло на Лех Качински, Доналд Туск падна на колене и подобно на милионите поляци в тези часове не можа да сдържи сълзите си.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна