Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Костов: Правителството ще прибегне до вдигане на ДДС

Съпредседателят на Синята Коалиция Иван Костов прогнозира, че правителството ще прибегне до вдигане на ДДС. Костов смята, че антикризисните мерки, изработени от синдикатите и бизнеса, и подкрепени от кабинета са неспособни да извадят страната от кризата.

Затова ние считаме, че тези мерки няма да бъдат това, което правителството ще внесени в Народното събрание. Считаме че те, всичките тези 60, измислени от работодатели и синдикати, няма да получат подкрепа. Ние с притеснение предполагаме, че всичко това ще отиде в коша, една голяма част ще отиде в кошчето и ще се предложат други мерки, например вдигане на ДДС.

Иван Костов каза още, че ако ГЕРБ се откажат от реформите, ДСБ ще свали подкрепата за управляващите.

За СДС този въпрос не стои, обясни от своя страна лидерът на партията Мартин Димитров. Той обаче също разкритикува антикризисните мерки и ги определи като недостатъчни, тъй като не се съкращават бюджетни разходи.

Ако правителството не овладее ситуацията с бюджетния дефицит и се наложи да идва Международният валутен фонд, да налага условия, това ще доведе веднага до срутване на кредитния рейтинг на България по инвестиционен и до рязък скок на лихвените проценти в България, което ще бъде убийствено за икономиката. Има шанс да излезем от кризата, ако държавата не направи големи грешки.

Според министъра на икономиката Трайчо Трайков на този етап набелязаните антикризисни мерки са достатъчни и не е необходимо повишаване на ДДС.

Има решение за ДДС преди две седмици, когато се дебатираха мерките, и то беше да не се повишава ДДС. Трябва да има постоянен преглед, винаги трябва да се следи пулсът на икономиката и това се прави. В момента мерките са тези, които сме представили. Това, което имаме, отразява реалната необходимост.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна