Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ян Фишер ще участва в конференцията за ядрената сигурност

Чешкият премиер Ян Фишер ще вземе участие в провеждащата се днес и утре във Вашингтон международна конференция за ядрената сигурност. Инициативата е на американския президент Барак Обама и беше обявена още миналата година по време на речта му на пражкия площад "Храдчани".

Чехия е сред представените държави на форума, като идеята е да се съберат всички страни с активни ядрени програми или такива, които са в начална фаза или в процес на планиране. На масата ще седнат и държави, които не са страна по Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Чешкият премиер Ян Фишер не очаква нови конкретни задължения за страната му от форума. Ядреният тероризъм беше определен като заплаха номер едно от американския президент Барк Обама и в речта му при подписването на новия договор СТАРТ на 8 април в Прага.

По време на форума чешкият премиер ще има срещи с испанския си колега Луис Сапатеро, чиято страна е ротационен председател на ЕС в момента. Очаква се Чехия да лобира в своя полза за седалище на европейската навигационна система "Галилео", която трябва да бъде задействана напълно до 2013 г. Енергийната сигурност и икономическите връзки ще бъдат тема на разговорите с премиера на Норвегия Йенс Столтенбелг и с грузинския президент Михаил Саакашвили. Новата стретегия на НАТО ще бъде обсъдена с бившия държавен секратар на САЩ Мадлин Олбрайт, която е ангажирана с документа.

В чешката делегация е и военният министър Мартин Бартак. Афганистан и сътрудничеството във военната индустрия ще бъдат дискутирани по време на срещите с държавния секретар Хилъри Клинтън и с американски военни представители.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна