Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Петров и Марчело Джотолов остават окончателно в ареста

Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста Алексей Петров и Марчело Джотолов. Двамата бяха арестувани при операция "Октопод". Съдът реши, че има опасност Петров и Джотолов да извършат ново престъпление или да влияят на свидетели по делото. Това е основният мотив, с който двамата остават в ареста.

Соченият за лидер на групата на "Октоподите" Алексей Петров заяви в съдебната зала, че вече 2 месеца се намира в ареста не за да бъде опазен общественият интерес, а заради "имиджовите интереси на група политици". 

Пред магистратите бившият съветник в Държавната агенция за национална сигурност определи ареста си на 10 февруари като "ритуален, публичен, унизителен и поръчков". Петров беше категоричен, че се гордее със своята биография и че никога не е принадлежал на нито една силова престъпна групировка.

"След 1998 г. като нещатен секретен сътрудник подпомагах борбата срещу организираната престъпност", каза Алексей Петров и поиска от Апелативния съд да промени мярката му за неотклонение.

Преди него защитниците му - Ина Лулчева и Васил Василев, направиха същото с аргумента, че вече два месеца прокуратурата не работи с достатъчна интензивност по случая и категорично отказва да приложи по делото официалната информация, удостоверяваща, че от 1998 година клиентът им е работил в полза на службите за сигурност на България.

Преди великденските празници състав на Софийския градски съд отказа да промени мярката за неотклонение на Алексей Петров и Марчело Джотолов с аргумента, че общественият интерес стои над презумпцията за невиновност на двамата.

Според прокуратурата през 1997 година бившият секретен сътрудник на ДАНС Алексей Петров създава въоръжена организирана престъпна група. Ръководи я до 2010 година. На изключително висока позиция в йерархически изградената престъпна структура се е намирал Марчело Джотолов, твърди още държавното обвинение. Свои строго определени в нея са имали и останалите задържани в мегаоперацията, която МВР нарече "Октопод". Тя се проведе на 10 февруари, а арестуваните бяха обвинение, че са се занимавали с изнудвания и силово събиране на дългове и рекет, в незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, в разпространение на наркотични вещества, в източване на "Кремиковци" и на ДДС от държавния бюджет, в търговия с влияние, пране на пари и укриване на доходи.

Само Петров и Джотолов са все още в ареста. Останалите от "Октоподите" бяха пуснати на свобода в средата на февруари срещу подписка или парични гаранции.

По публикацията работи: Силвия Великова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна