Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна среща на институции решава проблемите на ромите от "Опасния блок 20" в Ямбол

Как да бъде решен проблемът с децата на хилядите роми, обитаващи опасния блок 20 в Ямбол. Това бе темата на работна среща, в която участваха представители на Агенцията за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, полицията и ромски организации.

Блок 20 трябва да бъде премахнат, тъй като е опасен за живеещите в него. Това е заключението на община Ямбол след направени обследвания на съоръжението. По последни данни броят на регистрираните там е 1260, от които 667 са деца. Именно съдбата на децата спира общинските власти да се справят с проблема. Трябва да се търси конкретно и адекватно решение за всяко отделно дете, категорична е директорката на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани.

Всички институции трябва да сме отговорни и да се реши, защото видно е, че хората и децата живеят в непосредствена опасност за живота. Освен това този блок създава опасност и за самата общност, като такава, по отношение на зарази, епидемии. Явно е, че трябва да се предприемат категорични действия за решаване на този проблем.

В блока няма питейна вода и ток. Отходни води се стичат по стените, липсват подови настилки, асансьорите отдавна са изкъртени и продадени, а шахтите се използват за сметище. Статистиката сочи, че всички епидемии в региона са тръгнали от блок 20.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна