Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Погребението на полския президент Лех Качински ще се състои в неделя

Траурните прояви във връзка с погребението на полския президент Лех Качински, загинал на 10 април при самолетна катастрофа в Русия, ще траят два дни. За тази събота в Полша е насрочена общонационална трурна церемония, а самото погребение на президентската двойка ще се състои в неделя, заяви днес пред националното радио Яцек Сасин от президентската канцелария във Варшава. Мястото вече е избрано от близките на покойните, но за момента не може да бъде съобщено.

Тленните останки на полския президент и на съпругата му Мария ще бъдат изложени днес за поклонение в президентския дворец във Варшава. В събота, до паметника на Незнайния воин в полската столица ще се проведе прощална траурна церемония в памет на жертвите на катастрофата.

Тази сутрин ковчегът с тялото на първата дама пристигна във Варшава. Тялото бе официално идентифицирано вчера.Тленните останки на Лех Качински бяха изпратени ден по-рано, в неделя.

Поклонението ще продължи през целия ден днес и може би през нощта. Датата на погребението още не е определена, но в събота до паметника на Незнайния воин във Варшава ще се състои прощална траурна церемония в памет на жертвите на самолетната катастрофа и е възможно на този ден да се състои и погребението.

До момента са идентифицирани телата на 45 загинали в катастрофата, съобщи руският министър на здравеопазването и социалното развитие Татяна Голикова след работни съвещания с представители на полската страна. Сега се организира транспортирането на телата в Полша, добави тя. Продължава процедурата на идентифициране на телата на загиналите от пристигналите вчера в Москва 54 техни роднини. Към руските съдебни лекари се присъединиха експерти от Полша и работят заедно по идентифицирането на телата, съобщи Голикова.

В самолетната катастрофа в събота загинаха 96 души, сред които президентът на Полша Лех Качински и съпругата му, както и висши полски политически и военни представители. Те пътуваха за участие в церемониите по случай 70-ата годишнина от избиването на хиляди полски офицери и интелектуалци, екзекутирани по заповед на Сталин в Катин, близо до Смоленск.

Изпълняващият длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски обяви, че утре ще насрочи дата за президентски избори. На въпрос на телевизионни журналисти дали утре смята да обяви дата за президентски избори, той отговори: "Струва ми се, че е абсолютно наложително." Съгласно полската конституция Коморовски трябва до 14 дни след смъртта на действащия президент да насрочи дата за избори. 
По публикацията работи: ИТАР-ТАСС и Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна