Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българското правителство да стимулира производството на енергия от възобновяеми източници

Българското правителство трябва да предложи закони и поощрения, които да стимулират производството на енергия от възобновяеми източници. Това заяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик при откриването на Шестия международен конгрес за Източна Европа за въобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност.

Въпреки поетия ангажимент за повече производство на зелена енергия правителството има още работа, смята Джеймс Уорлик.

Зад ангажимента трябва да има закони и поощрения, които да направят възобновяемите източници конкурентноспособни.

Постигнатото от страната ни в областта на енергийната ефективност през последните години не е малко, отчете директорът на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков.

България за последните 10 години ежегодно е намалявала енергийната си ефективност с около 5 процента.

Конгресът и изложбата, посветени на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност, ще бъдат в "Интерекспо център" в София до 16 април. В рамките на конгреса ще вземат участие над 60 лектори от 15 страни.

Над 100 са чуждестранните компании и изложители. Сред по-интересните теми, които предстои да бъдат дискутирани, са производството на електромобили, електровелосипеди, както и на мобилни системи за съхранение на енергията.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 21.02.20 в 07:03