Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робърт Блейк обеща подкрепа на временното правителство на Киргизстан

Американският помощник държавен секретар, отговарящ за централна и южна Азия Робърт Блейк заяви, че САЩ имат готовност да помогнат на временното правителство на Киргизстан. След среща с временния ръководител Роза Отунбаева в Бишкек Блейк изрази оптимизъм за политическия курс на новото управление на страната.

Блейк е най-високопоставеният американски представител, посещаващ Киргизстан след свалянето на президента Курманбек Бакиев на 7 април. Бъдещето на американската база “Манас“ край киргизската столица също е разглеждано в рамките на преговорите с временния ръководител Роза Отунбаева.

От своя страна Роза Отунбаева заяви, че отстраненият президент Курманбек Бакиев трябва да бъде подведен под съдебна отговорност за убийството на анти-правителствените демонстранти в Бишкек миналата седмица.
След срещата си с Робърт Блейк Отунбаева заяви, че Бакиев е преминал границата на своя имунитет с "проливането на кръвта" на демонстрантите в киргизката столица.

Киргизският президент Бакиев избяга на юг в Джалалабад и отказва да напусне укрепеното си селище, където е охраняван от 25 хиляди привърженици, както и да подаде оставка.

Самопровъзгласилото се правителство в Бишкек заплаши да изпрати войски за задържането му, ако не подаде оставка, но Бакиев отказва да го направи, ако не се гарантира сигурността на него и семейството му. Той отхвърли възможността да бъде изведен със сила и заяви, че временното правителство не разполага със силите, за да осъществи подобна операция. САЩ са загрижени, че кризата може да повлияе на петгодишния договор за наемане на военновъздушната база “Манас“. След преврата, членове на правителството на Отунбаева предложиха срокът на договора да бъде намален. Русия, която също разполага с база в страната, отдавна оказва натиск за изхвърлянето на американските войски от страната.

По публикацията работи: Ройтерес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени