Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция продължават масовите протести

В Гърция продължават масовите протести срещу икономическите мерки на правителството. Днес в стачка са работещите в общините и кметствата. До края на месеца и началото на май стачна вълна ще засегне държавния и частния сектор в опит да се въздейства върху новата вълна от покачване на данъци и цени.

Синдикатите в Гърция засилват реакцията срещу икономическите мерки на правителството, които според тях са "неефективни и засягат социално слабите граждани".

Започват протести в различни сектори, които ще продължат и през май. Социалното напрежение се засили след понижаването на заплатите и масовите уволнения.

В стачка са работещите в общините и кметствата. За два дни спират и такситата. Шофьорите протестират пред парламента срещу тежкото данъчно облагане.

Търговците от народните пазари отново ще блокират финансовото министерство с искане да се отмени нареждането за въвеждане на счетоводни книги, което ще доведе до ново покачване на цените с над 30 процента.

Втори ден стачкуват и адвокатите. От утре в протестите се включват и учителите.

Синдикатът на държавните служители обяви за 22 април обща стачка. От централата обвиниха правителството, че няма програма по възстановяване и развитие на икономиката.

В парламента започна обсъждане на промените в данъчното законодателство с остра реакция и критика от страна на опозиционните лидери.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени