Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Великов със сребро на европейското по борба в Баку, нашите с три медала в първия ден

Три медала спечелиха българските борци в първия ден на започналото европейско първенство по свободна борба в Баку (Азербайджан). При най-леките, в категория 55 килограма световният шампион и бронзов олимпийски медалист Радослав Великов стигна до финала след три зрелищни победи, но там отстъпи пред представителя на домакините Махмуд Магомедов с 1:2 части. Първата част от финалната схватка завърши без технически точки - 0:0, Великов спечели жребия при клинча, успя с влизане в крака да направи техническа точка и с това спечели и първата част с 1:0. Във втората част обаче Магомедов, бурно подкрепян от сънародниците си от трибуните на спортния комплекс "Али Алиев", доминираше и с няколко успешни носения спечели частта със 7:0 точки. В решаващата трета част отново Магомедов превъзхождаше и поведе с 4:0 точки, а след това в последните секунди тактически даде точка на Великов. Така третата част завърши 4:1 точки за Махмуд Магомедов, който е новият европейски шампион в категорията.

В категория 84 килограма Михаил Ганев спечели бронзов медал, след като в схватка за третото място тушира в третата част Антони Фасуба (Италия) и се качи на почетната стълбичка. Ганев загуби първия период с 0:1 точки, втората част завърши наравно - 1:1 технически точки и последна точка за Ганев, което доведе до продължаване на схватката. Успехът на Михаил Ганев е още по-ценен, защото той се завръща на тепиха след двугодишно отсъствие.

При най-тежките - категория 120 килограма приятна изненада поднесе Димитър Кумчев. В решаващата схватка за бронза той не остави шансове за силния украинец Иван Ишченко и го надигра с 2:0 части (3:0, 1:0).

И последният ни представител снощи Исмаил Реджеб имаше шанса да вземе медал в категория 66 килограма, но в срещата за бронза не успя срещу силния грузинец Отар Тушишвили и отстъпи в две части.

Тежък се оказа жребият за тримата български национали, които започват днес участието си на европейското първенство по свободна борба в Баку. Световният и европейски вицешампион в категория 60 килограма Анатолий Гуйдя започва срещу трикратния европейски шампион и сребърен медалист от олимпийските игри Пекин 2008 Василий Фьодоришин (Украйна). Гуйдя има успех над именития си съперник, като един от тях е на финала на европейското първенство през 2007 г. в София. В категория 74 кг Кирил Терзиев стартира срещу непретенциозния германец Гьорг Харт, но в неговия поток е коравият азер Шамсулвара Шамсулвараев, медалист от големи първенства. При 96-килограмовите Николай Щерев ще спори с Алексей Дубков (Беларус) в първия кръг.

 

/И.Х./

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!