Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков ще участва в неформалната среща на финансовите министри от ЕС в Мадрид

Вицепремиерът Симеон Дянков ще участва в неформалната среща на финансовите и икономическите министри от Европейския съюз в Мадрид. На форума ще бъдат обсъдени програмите на държавите-членки с основните икономчески параметри на страните и плановете на правителствата за развитие на икономиките.

България изпрати програмата си в Брюксел през януари. Тя беше обсъдена от ЕК на експертно ниво и получи добра оценка с обявения бюджетен дефицит от 1,9 процента за миналата година. Очакваше се оценката да бъде потвърдена и на срещата на финансовите министри в Мадрид. Миналата седмица, обаче, стана ясно, че натрупаният за 2009-а дефицит е 3,7 на сто, близо 2 пъти повече спрямо записаното в програмата и над допустимите за ЕС 3 процента. Причината, според настоящите управляващи, е сключени от предишното правителство анекси към договори за над 2 милиарда лева.

Според финансовия министър Симеон Дянков заради натрупания дефицит ЕК може да започне наказателна процедура срещу страната ни. Преди дни Дянков обясни, че ще разчита на разбирането на колегите си на срещата в Мадрид.


 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!