Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето земеделски производители не познават дейността на ССА

Проучване на НЦИОМ показва, че повече от половината земеделски производители в България не познават дейността на Селскостопанската академия. Те не ползват и продуктите от нейната дейност, показват данните представени на Конференцията за бъдещето на академията.

Бюджетът на Селскостопанската академия е близо 44 милиона лева и при сегашната финансова ситуация в страната единственият шанс за оцеляване на аграрната наука е да оптимизира дейността си, смята земеделският министър Мирослав Найденов.

Според данните от допитването, половината от земеделските производители в страната също смятат, че академията трябва да се преструктурира, за да бъде конкурентноспособна и да е по-близо до бизнеса. Четиридесет и девет на сто от анкетираните никога не са ползвали експертна помощ за бизнеса си от служители или институти на Селскостопанската академия, а една трета от земеделците дори не знаят каква помощ могат да получат. Дори фермерите, които са заявили, че ползват помощта на академията смятат, че дейността й трябва да се промени, за да е по-гъвкава и практически ориентирана.

По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна