Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайбе Юсеин със сребро на европейското по борба

Нашата Тайбе Юсеин спечели сребърния медал в категория 59 килограма на европейското първенство по борба за жени в Баку (Азербайджан). На финала 18-годишната възпитаничка на русенската школа Юсеин загуби от представителката на домакините Соня Ахмадли с 0:2 части (0:3, 0:4). Преди това нашето момиче преодоля три класни съпернички. Тя се справи първо с бронзовата медалистка от световния шампионат през миналата година и трета на Евро'2007 Хана Василенко (Украйна) с 2:0 части (1:1, 1:0). На четвъртфиналите Юсеин срази бронзовата медалистка от Евро'2009 Наталия Смирнова (Русия) с 2:1 части (0:5, 2:0, 7:0), а на полуфиналите тя елиминира с 2:0 части (1:0, 7:0) Марина Састин (Унгария), трета от световното през 2009-а и носителка на два медала от европейски първенства.

Така България вече има 5 медала от шампионата в Баку след среброто на Радослав Великов и Кирил Терзиев и бронза на Михаил Ганев и Димитър Кумчев в свободната борба при мъжете.

Останалите две български представителки в днешния ден не успяха да пробият до отличията. Валя Трандева в категория 51 кг започна убедително с туш срещу португалката Лиана Сантош, но във втория кръг отстъпи на Наталия Буду с 0:2 (0:1, 0:3). В следващата среща молдовката загуби и така не успя да изтегли българката в репешажите за бронза.

При 67-килограмовите бронзовата медалистка от ЕВро'2009 във Вилнюс Ралица Иванова падна на старта от Мари-Софи Макела (Швеция) с 0:2 (0:1, 0:1). После скандинавката претърпя поражение и също не успя да изтегли българката в репешажите.

Приемлив жребии изтеглиха Станка Златева и Илина Васева за утрешните си схватки. В категория 72 кг четирикратната ни европейска шампионка Златева стартира срещу старата си познайница Светлана Сайенко (Украйна). При успех българката ще излезе на тепиха срещу победителката от двубоя между Василиса Марзалюк (Беларус) и Ема-Мари Веберг (Швеция). Евентуално чак на финала я чака по-класна състезателка - Екатерина Букина (Русия). В категория 63 килограма Елина Васева ще започне в 1/8-финалите срещу Мария-Тереса Мендес (Испания). Победа ще я прати срещу представителка на Швейцария или Франция.

Схватките при жените в категории до 63 и до 72 килограма са утре, 16 април.

 

/И.Х./

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна