Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци имат възможност да измерват обработваемите си площи с GPS

Земеделците, които подават заявления за европейски субсидии, вече имат възможност да измерват обработваемите си площи с GPS-устройство. Така очертаването на земите става по-бързо, избягват се грешките и се свежда до минимум опасността от неволно застъпване на площи, заради което стопаните по-късно търпят санкции.

Очертаването на площите с GPS ще се прави и в случаите, когато земеделците не могат да разпознаят парцелите си на ортофото картите в общинските служби по земеделие. За извършването на такива замервания фонд "Земеделие" е предоставил 50 GPS-устройства, които се ползват безплатно от желаещите. Освен това големите зърнопроизводители имат и собствени устройства, защото те гарантират точно очертаване.

При традиционните методи на очертаване се е случвало човек сам да се застъпи със себе си, обясни зърнопроизводителят от Ловешко Димитър Мачуганов.

Застъпването на площи е един от най-честите проблеми при заявление за подпомагане, това е и една от причините за глоби. За 15 минути пред ръководители на фонд "Земеделие" и журналисти Мачуганов очерта блок от 480 декара с GPS, веднага след това техническият инспекторат на фонда направи проверка и засече само 100 квадратни метра разлика, което е далеч под допустимото.

Освен това България е една от шестте европейски страни, които имат сертифицирани GPS-и за контрол на земеделски площи, обясниха от фонда. До момента обаче само трима земеделци са се възползвали от възможността да очертаят земите си по този начин.

По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна