Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма част от европейското въздушно пространство е блокирана

Oблаците вулканичен прах на практика блокираха голяма част от въздушното пространство над Европа.

Затворени са летищата в Северна Германия и Северна Полша. Отменени са редовните полети на аерогарата в Краков, на която трябваше да пристигнат световните лидери за погребението на полския президент Лех Качински.  

Забранени са полетите във въздушното пространство на Ирландия, Великобритания, Белгия, Холандия, Дания, част от Швеция, Норвегия, Финландия, балтийските държави. Британското въздушно пространство е затворено поне до 15.00 часа българско време. Очаква се полетите до и от Австрия също да бъдат забранени изцяло.

Десетки пътници прекараха нощта на аерогара „Шарл де Гол” в Париж. Ерфранс отмени всичките си полети от и до френската столица за днес. Общо във Франция са затворени 25 летища.

В 11.00 часа българско време в Чехия бяха спрени полетите от и в северозападна посока. Очаква да спрат и тези от и до Летище „Прага”. Кризисният щаб  в страната съобщи, че в зависимост от метеорологичните условия към 14.00 часа цялото чешко въздушно пространство може да бъде затворено.

Въпреки извънредната обстановка правата на пътуващите със самолет остават в сила и те би следвало да настояват за прилагането им,  заяви зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за транспорта Сим Калас. По думите му, пътниците имат право да получават информация от авиокомпаниите, да им бъдат давани разхладителни и ободряващи напитки и храна по летищата, да могат да  получат обратно парите си за билетите или да бъдат превозени до крайната дестинация по други начини.

По публикацията работи: Хоризонт
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени